Film


BİR BAŞKADIR” Dizisinde Çatışan Kimlikler

Zeynep ÖZALP

 “Eğer bir bireyi anlamak istiyorsam, ortalama insan hakkındaki tüm bilimsel bilgileri bir yana atıp, tüm teorileri göz ardı ederek tümüyle yeni ve önyargısız bir tavır benimsemek zorundayım.”

Devamını Oku…


MAR ADENTRO: Ölümü Seçme Hakkı

Ali ÖZALP

“Yaşamak iyi değildir başlı başına, iyi olan iyi yaşamaktır.” Seneca’nın bu düşüncesine katılmamak mümkün değil. Ancak bu cümlenin içinde yer aldığı metnin bütününü okuduğumuzda; yaşam gibi ölümün de bir hak olduğu, iyi olmayan bir yaşamı yaşamak istemeyen kişinin kendi hayatı üzerindeki tasarruf hakkını kullanarak ölümü seçebileceği gibi keskin ve kabulü o kadar kolay olmayan bir düşünceyi fark ederiz. 

Devamını Oku…


Bir “Ingmar Bergman” Klasiği: Yedinci Mühür

Gözdem ÖZALP

“Her şey çoğunlukla bir imgeyle; bir anda ve güçlü bir biçimde aydınlanan bir yüzle; bir elin havaya kalkmasıyla; gün ortasında bir köy meydanında bankta oturan ve ortalarına bir torba elma almış birtakım yaşlı kadınlarla başlar. Ya da iki kişinin konuştukları birkaç kelimeyle; ama tamamen kişisel bir ses tonuyladır bu… Tüm bu imgeler, parlayan balıklar gibi benim ağıma yakalanırlar ya da doğrusu ben, dokusunu neyse ki o an bilmediğim bir ağa takılırım.”

Devamını Oku…


Modern Zamanlar

Zeynep ÖZALP

Modern Zamanlar filminde Charlie Chaplin, modernizmin ve endüstri çağının dramını dile getirir. Bu film dahice kurgulanan bir eleştiridir aslında. 17. yy’dan beri hegemon ideoloji olan modernizm hiç de umulan hedeflerine ulaşmamıştır.

Devamını Oku…


Hayattan Ölüme Yolculuğun Hikayesi: Bab’ Aziz

Zeynep ÖZALP

İnsan, beden ile ruh, balçık ile nur, dünya ile ahiret arasında gider gelir. Hep hareket hâlindedir. Alçak olan dünyadan ulvi olan yere göç eder, öldüğünde dahi seyri devam eder. Bu yolculuğu ve seyri en iyi anlatan filmlerden biridir Bab’ Aziz.

Devamını Oku…